Bundt!

Gjorde en så kallad Bundt-cake för några dar sen när det inte fanns så mycket att göra här hemma! Den är ganska lik sockerkaka i utseendet men är lite mer kompakt och kommer från Tyskland (Bundkuchen) men har blivit mer känd i USA.

Jag gjorde en variant med choklad och glasyr. Egentligen skulle man ha färska fikon till men det fick bli strössel. 🙂

bild 3

 

Receptet är ganska enkelt faktiskt:

225 gram smör
3/4 dl kakao
2 1/2 dl kaffe eller vatten
4 3/4 dl mjöl
4 dl socker
1 1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg
3/4 dl gräddfil

Ganacheglasyr:
75 gram mörk choklad
3/4 dl grädde

Färska fikon

Gör så här: Värm ugnen till 175 C. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter smet, ställ åt sidan.

Blanda smör, kakao och kaffe/vatten i en kastrull och värm tills smöret har smält. Ställ kastrullen åt sidan så länge. Blanda mjöl, socker och bikarbonat i en skål. Tillsätt smörblandningen och rör eller vispa till en slät smet. Tillsätt äggen och gräddfilen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda ungefär 45-60 minuter. Låt svalna i formen cirka 20 minuter innan du stjälper upp den på ett galler.

Glasyr:
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den når kokpunkten.
Häll grädden över chokladen, låt stå 30 sekunder och rör sedan tills chokladen har smält. Är glasyren för lös, låt svalna en stund innan du häller den över kakan. Dekorera med några skivade färska fikon.

Källa:  www.callmecupcake.se

Lämna en kommentar